Zelf gebrouwen bier

Bier wordt gemaakt van vier basisingrediënten: water, mout, hop en gist. Met deze ingrediënten kan een thuisbrouwer vrijwel elk commercieel verkrijgbaar bier (na)maken. Echter de uitdaging voor een thuisbrouwer is vele malen groter dan een commerciële brouwer. Omdat een thuisbrouwer maar kleinere hoeveelheden kan brouwen (ik zelf ongeveer 25 liter per keer) kan de minst of geringste afwijking in temperatuur, gewicht, watersamenstelling etc. al leiden tot een afwijking in de smaak. Een probleem? Nee hoor, meestal is het een goed drinkbaar biertje alleen het eindresultaat is wellicht anders dan verwacht.

Een zelf gebrouwen bier (Engels: craft beer) bevat geen klaringsmiddelen, smaak- of geurstoffen of andere chemische toevoegingen. Het is dus puur natuur. Dit betekent voor de drinker dat hij of zij het biertje iets anders moet behandelen dan het bier uit de supermarkt. Hierbij mijn tips:

Omdat er nagisting in de fles plaatsvindt bewaar een bierflesje dan altijd rechtop, hierdoor zal het bier helderder zijn. Gist zakt immers naar de bodem en heeft enkele dagen nodig om weer naar de bodem te zinken.

Schenk vanuit de fles het bier voorzichtig in een schoon glas. Houd het glas schuin en laat het laatste restje bier in de fles zitten. Dit restje kun je later in het glas schenken en opdrinken, sommige mensen gooien het gewoon weg.

Is het bier in het glas troebel? geen probleem, dan is er toch wat gist bijgekomen. Je zult dit niet of nauwelijks proeven, het ziet er alleen wat minder fraai uit.

Als je een flesje hebt geopend kan het voorkomen dat het bier graag uit de fles wilt, nog voordat je het hebt ingeschonken. Mijn advies: fles openen en gelijk voorzichtig inschenken.

Laatste tip: niet alle bier hoeft koud gedronken te worden, hoe hoger het alcoholpercentage des te warmer kan het gedronken worden. Ik zelf drink een quadruppel op ongeveer 15 graden.